Tre personer, den til venstre med VR-briller på

Angela M. Hennig (t.v.) fra gyn-uro-endo-plast sengepost er fornøyd etter å ha sjekket puls og tilstand på en virtuell pasient. Anne Grete Elvebu fra klinisk utdanningsavdeling er fornøyd medarrangør av FIFF og Håvard Snarby er utvikleren som jobber sammen med Tromsø kommune for å videreutvikle VR-program for trening av helsepersonell. Foto: Solveig Jacobsen

FIFFet opp hverdagen

Tre personer, den til venstre med VR-briller på
Les mer
Angela M. Hennig (t.v.) fra gyn-uro-endo-plast sengepost er fornøyd etter å ha sjekket puls og tilstand på en virtuell pasient. Anne Grete Elvebu fra klinisk utdanningsavdeling er fornøyd medarrangør av FIFF og Håvard Snarby er utvikleren som jobber sammen med Tromsø kommune for å videreutvikle VR-program for trening av helsepersonell. Foto: Solveig Jacobsen

Verdens første FIFF-dag på UNN fikk fram både store smil og kreative løsninger.

– Gå litt nærmere pasienten, ber Håvard Snarby.

Han er utvikler i selskapet Connect the dots som jobber med velferdsteknologi.

– Oi! Utbryter Angela Montalvo Hennig der hun står med VR-briller på. Hun er enhetsleder og spesialsykepleier ved gynekologisk, urologisk, endokrin og plastikkirurgisk sengepost.

– Nå kan du måle puls! fortsetter Håvard.

Angela peiver litt i lufta, men ganske raskt avslører fingrene en kjent bevegelse.

– Han har veldig uregelmessig puls, konkluderer Angela om pasienten som bare hun kan se.

Tre personer, den ene setter veneflon på "øvearm"
Les mer
På standen til klinisk forskningsavdeling var det mulig å øve på å sette veneflon. Sykepleierstudentene Emilie Jegervatn, Maria Berget og Amalie Gabrielsen Leiknes fra gyn-uro-endo-plast sengepost benyttet muligheten. Foto: Solveig Jacobsen.

Festivalfølelse

Korridoren i A5 som leder mot det store auditoriet i UNN er full av folk. Og du kjenner det i det du åpner døra: Lukta av framtid. Og popcorn!

Festivalfølelsen som arrangøren ønsket seg er altså på plass, mellom foredrag, kreative verksteder og ikke minst stands i vrimleområdet. Her kan man få inspirerende innblikk i arbeidet til for eksempel klinisk forskningsavdeling, Forskningsbiobank UNN eller noen av de som utvikler digitale verktøy for helsevesenet.

Med bakgrunn i et ønske fra direktøren om å rette større fokus mot forbedring, innovasjon, fag og forskning, fikk de fire stabene som jobber med tematikken frie tøyler til å rigge denne dagen.

Og dagen viste at alle i UNN tilhører FIFFen.

To smilende damer foran biobank sin rollup
Les mer
Bioingeniør Victoria Rafdal (t.v.) og overingeniør May Iren Aune fra Forskningsbiobank UNN brukte FIFF-dagen til å fortelle om hva de jobber med. Foto: Solveig Jacobsen

Tester ideer

– Har du en idé kan du sjekke verdien av den her, sier en ivrig Magnus Engeset i Innovasjonsteamet.

Gevinstavtrykk står det på plansjen hans, og Magnus forklarer at dette er en modell som nå skal tas i bruk for å finne både nytte og verdi før noe iverksettes.

– Verdi og nytte for bruker, for organisasjonen, økonomisk og klinisk, forklarer han, og forteller at han allerede har hatt flere løsningsorienterte UNN-ansatte innom.

Magnus Engeset med twist og popcorn
Les mer
Magnus Engeset byr på både twist og popcorn - og uttesting av gode ideer. Foto: Solveig Jacobsen.
To damer, en popcornmaskin og masse popcorn
Les mer
Popcorn må til når det er festival! Jordmor Anne-Lise Schjelderup (t.v.) og Veronika Nordskag, rådgiver ved klinisk forskningsavdeling, sørger for at alle får. Foto: Solveig Jacobsen.

Utrolig gøy!

I overkant av 200 deltakere var innom FIFF for å bli kjent med hva som skjer på ulike satsningsområder i UNN, få testet egne ideer eller få inspirasjon.

– Dette var utrolig gøy. Ansiktet til pasienten var så ekte, forteller Angela Henning, tilbake i den virkelige verden og med VR-brillene plantet som en sykkelhjelm på hodet.

– Med dette VR-verktøyet kan helsearbeidere trene på å behandle eller på å observere pasienter. Her kan man også øve på å ivareta pasienten, sier utvikler Håvard.

Han forteller at hjemmetjenesten i Tromsø kommune nå tester ut programmet som en pilot for opplæring.

Tre jenter
Les mer
Juryen besto av medisinstudentene Elisabeth Bordevich Johnsen, Sigrid Marie A. Figenschou og Eva Andenæs Westvold. Foto: Solveig Jacobsen.

Premiedryss

Avslutningsvis på FIFF-dagen var det klart for premiering av både fag og folk.

Prisen Årets FIFFigste gikk til Tor Ingebrigtsen for foredraget om hvordan Nasjonalt kvalitetsregister for ryggkirurgi har forbedret norsk og europeisk ryggkirurgi.

Beste formidler: Per M. Aslaksen, psykolog, Psykisk helse- og rusklinikken, om forskning på elektromagnetisk behandling av depresjon.

Beste pasientfokus: Maja Wilhelmsen, Covid senfølgeklinikk, appen Min Covidrehabilitering.

Mest nyskapende: Karl Øyvind Mikalsen, Senter for pasientnær kunstig intelligens. Bruk av kunstig intelligens i forskning og innovasjon.

Mest kreative presentasjon: Intensivavdelingen, OPIN-klinikken og Kontinuerlig forbedring. Film om betydningen av fysioterapeut og brukermedvirkning for pasientene på intensivavdelingen.

 

 

 

Nyhetsbrev

Få tilsendt nyhetsbrev for Pingvinavisa første dag i hver måned.